/ Tipy a návody /

Prášek do pečiva nebo soda?

Prášek do pečiva nebo soda?

Tipy a návody

7. listopad 2016

Taky jste se někdy divili, proč se v některých receptech používá "prdopeč" a v jiných soda nebo jejich kombinace? Trochu jsem zapátrala a našla vysvětlení. Dnešní kypřící prášky mají tzv. dvojí účinek, to znamená, že těsto nakypří bublinkami nejprve po smíchání s kyselou tekutinou a podruhé působením tepla při pečení. Tím je účinek pojištěn.

Soda reaguje v kyselém prostředí i zatepla. Používá se do těst, které již něco kyselého obsahují (jogurt, podmáslí, med, citrónová šťáva), nejlépe v kombinaci s práškem. Bývá to časté v amerických receptech na muffiny a podobná těsta. Když ji dáme do nekyselého těsta, třeba na perníky, bude naopak reagovat až v troubě.

Samotný prášek do pečiva v kyselých těstech se zcela nespotřebuje (kvůli obsahu kyselin nezreaguje všechen), a to zanechává nepříjemnou chemickou pachuť. Proto je kombinace prášku a sody výhodná. Kypřidlo se vždy přidává až těsně před pečením, aby nezačalo reagovat moc rychle a vzduch neutekl. Když se tedy zamíchá napřed do mouky, rychlou reakci to zpomalí, protože jednotlivé složky se tak od sebe mechanicky oddělí.

Slyšeli jste již o prášku s vinným kamenem, který nahrazuje přidané kyseliny? Je to nyní spíše módní záležitost různých hnutí proti škodlivým "éčkům", vždyť bráno rozumně, je množství čehokoli v jednom kypřícím prášku ze zdravotního hlediska zanedbatelné. Navíc zvažte, kolik porcí z těsta uděláte? Kdo má obavu z hromadění fosforečnanů v těle, ať raději omezí tavené sýry, kolu, uzeniny, kde jich je mnohem více. Obecně fosforečnany mohou narušit vstřebávání vápníku, nejsou proto vhodné zejména pro děti. Záleží však na jejich celkovém příjmu.

Dalším spíše trikem jsou zdůrazněné nápisy Bez lepku, protože jako plnidlo se do kypřícího prášku už dávno používá bramborový nebo kukuřičný škrob, které lepek neobsahují.

Víte, jak se ještě dá prášek do pečiva či soda v domácnosti využít? Můžete jimi bělit prádlo, odpuzovat mravence, neutralizovat účinky žihadel, nebo zápach z rukou po zpracování ryb, pomůže i na zapáchající obuv, sodou se odvařují připečené hrnce.

Vilemína