/ Tipy a návody /

Co jíst při cukrovce? Zaměřte se na superpotraviny!

Co jíst při cukrovce? Zaměřte se na superpotraviny!

Tipy a návody

6. červenec 2018

Jistě jste již slyšeli o potravinách, které jsou doslova nabité vitamíny a živinami, dodávají organismu energii a vitalitu, vyživují důležité orgány, odstraňují z těla toxiny a posilují imunitní systém. Říká se jim superpotraviny! Připravili jsme pro vás seznam deseti z nich, které není těžké sehnat v běžných obchodech a ve vašem jídelníčku by rozhodně neměly chybět.  

Superpotraviny jsou často běžné produkty, o nichž ani netušíme, že se řadí mezi elitu, jindy se jedná o suroviny, o jejichž existenci jsme dosud netušili. V našem přehledu naleznete ty, které svými přirozenými účinky přispívají ke správné kompenzaci diabetu a navíc vám zcela jistě budou i chutnat.

„Aktivní zapojení pacienta je cestou nejen k porozumění vlastní nemoci, ale také ke změně životního stylu. Správné stravování a dostatek pohybu může mít velký vliv na to, jak se bude celkově cítit a co všechno bude moci dělat,“potvrzuje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.„Pozitivní změny životního stylu začínají nastavením vyváženého jídelníčku a trvalou redukcí váhy. Lékařské studie ukazují, že ztráta pouhých 5 až 7 % tělesné hmotnosti, zdravější strava a pravidelné cvičení mohou nástup diabetu 2. typu oddálit, a dokonce mu zabránit,” dodává lékařka.

Neškrobová zelenina

Která to je? Například brokolice, chřest, řepa, zelí, okurky nebo třeba artyčoky. Tato kategorie zeleniny se vyznačuje tím, že má vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Zároveň je to zelenina s nízkými kalorickými hodnotami a nízkým obsahem sacharidů. To z ní činí pokrm, který si mohou pacienti s diabetem dopřávat téměř neomezeně – samozřejmě s ohledem na její úpravu. Některé studie dokonce uvádějí, že jídelníček postavený na neškrobové zelenině může úspěšně odvrátit vznik diabetu 2. typu.

Nízkotučné nebo odtučněné mléčné výrobky

 

Mléko je zdravé na kosti. To je fakt, který víme všichni již od mateřské školy. Ne každý však ví, proč tomu tak je. Stojí za tím vitamín D, který je v mléce obsažen. Pro diabetiky je vhodné volit nízkotučné nebo odtučněné varianty mléčných produktů. Ideální je sníst nebo vypít alespoň jeden kysaný mléčný produkt denně.

Tip: Většina bezlaktózových nebo rostlinných mlék je obohacena o vitamín D, takže na lidský organismus mají podobný efekt jako produkty z kravského mléka.

Rajčata

Syrová, ale překvapivě mnohem víc vařená rajčata, jsou plná lykopenu, velmi účinné látky ze skupiny karotenoidů. Jde o významný antioxidant, který se jednak podílí na ochraně organismu před vznikem rakoviny a kardiovaskulárních chorob, ale také posiluje imunitu, snižuje tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Stejně jako ostatní neškrobová zelenina, mají i rajčata nízký glykemický index a kalorické hodnoty. Podle odborníků na výživu je vhodné sníst asi jedno a půl středně velkého rajčete denně.

Borůvky a další lesní plody

Borůvky, maliny, ostružiny a jahody jsou významným zdrojem vitamínu C. Tyto plody jsou v kontextu veškeré zeleniny a ovoce jedním z nejmocnějších antioxidantů. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a také působí proti zánětům v těle.

Citrusy

Dužina grepů a pomerančů je významným zdrojem vlákniny – samozřejmě pokud jíte celé plody. Zajímavé je, že odborné studie uvádějí, že konzumace citrusových plodů významně snižuje riziko vzniku diabetu, zatímco pití pouhých šťáv může toto riziko zvýšit. Zatímco průměrný glykemický index (GI) pomeranče je 40, průměrný GI neslazeného pomerančového džusu je 50. Jeden z nejnižších glykemických indexů ze všech druhů ovoce má grapefruit (25).

Divoký losos

Losos je doslova nabitý omega-3 mastnými kyselinami, které významně snižují riziko vzniku srdečních onemocnění. Je také plný vitamínu D a selenu, jež jsou důležité pro zdravé vlasy, kůži, nehty a kosti. Podobně významné na tyto živiny jsou také sardinky, makrely nebo sledi. Vzhledem k tomu, že ryby a jiné bílkovinné potraviny neobsahují sacharidy, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Konzumace ryb navíc zpomaluje trávení jiných potravin a člověk má mnohem déle pocit sytosti, což se hodí zejména při redukčních dietách.

Vlašské ořechy a lněná semínka

Mnoho ořechů a semínek dodává tělu zdravé tuky a je vhodným zdrojem živin. Vlašské ořechy a lněná semínka jsou však v tomto ohledu obzvlášť silné. Jsou totiž významným zdrojem hořčíku, vitamínu E, kyseliny listové, zinku, vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Vlašské ořechy navíc obsahují kyselinu alfa-linolenovou, která má blahodárný vliv na správné fungování srdce. Pokud potřebujete další důvod, proč konzumovat ořechy, tak máme hned dva: mají opravdu nízký glykemický index – např. kešu 27 a arašídy jen 7 a také některé studiu dokazují, že pravidelná konzumace ořechů snižuje riziko vzniku diabetu.

Fazole

Fazole patří mezi nejdůležitější rostlinné produkty. Jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny. Poskytují tělu důležité minerály, jako je hořčík a draslík, čímž se řadí mezi potraviny, které snižují riziko koronárních onemocnění. Díky nízkému GI (např. černé fazole 30, cizrna jen 10) jsou vhodnou surovinou pro přípravu pokrmů vhodných pro diabetiky.

Kapusta kadeřavá

Kadeřávek je doslova výživová elektrárna. Poskytuje více než 100 % doporučeného denního příjmu vitamínu A a K a obsahuje tzv. glukosinoláty – organické sloučeniny, které pomáhají v těle neutralizovat látky, jež způsobují rakovinu. Je také plný draslíku a pomáhá snižovat krevní tlak. To je jedním z důvodů, proč je považován za superpotravinu vhodnou pro diabetiky. Podobně významná je i kapusta dřeňová.

Ječmen

Celá zrna ječmene jsou plná antioxidantů a vlákniny. Pomáhají metabolizovat tuky, a udržují tak zdravou trávicí soustavu. Lidé, kteří pravidelně konzumují ječmen, mají nízkou hladinu cholesterolu v krvi a také stabilní glykemické hodnoty. Zatímco celozrnný chléb je považován za potravinu s nízkou glykemickou hodnotou, ten obyčejný má GI zcela průměrný. Konzumace celozrnného pečiva může zabránit v rozvoji diabetu 2. typu.

Tip výživové specialistky:

„Jídelníček složený ze superpotravin určitě vyzkoušejte a uvidíte, že se již po pár týdnech budete cítit mnohem lépe. Za každých okolností ale také myslete pozitivně, někdy, i když vše děláte správně, může tělo chvíli stagnovat. Během změny stravování a celkově životního stylu objevíte spoustu dalších druhů potravin a naučíte se konzumovat i připravovat jídlo jinak. A bude vám chutnat,” doporučuje Hana Borkovcová, odbornice na výživové poradenství ze společnosti Cambridge Weight Plan.

 

 Šárka Štočková