/ Různé /

Jíme na dovolené: Co ochutnat v Itálii

Jíme na dovolené: Co ochutnat v Itálii

Různé

13. červenec 2016

Cestování a dovolené jsou neodmyslitelně spjaté s ochutnáváním místní kuchyně. Ty tam jsou doby, kdy si Češi vozili k Jadranu kufr zavařených sklenic s masem, omáčkami a paštikou. Teď už jsme se naučili na cestách více poznávat, a to včetně místních chutí. Přestože je Itálie pro Čechy až třetí nejoblíbenější dovolenkovou destinací (po Slovensku a Chorvatsku), její kuchyně hraje v oblíbenosti prim. Vydáme se tedy ochutnávat tam. A zopakovat si výslovnost italských specialit také neuškodí.

Italská kuchyně

Italská kuchyně patří k nejstarším na světě, protože původ některých pokrmů lze najít ještě v etruských, římských a řeckých jídlech. Je také nejvíce po světě rozšířenou kuchyní.
Italské vaření stojí na dvou základních pilířích: jednoduchosti a kvalitě surovin. V kuchyni využívají hlavně mouku, vejce, maso, ryby, zeleninu, sýry, ovoce, olivový olej a bylinky. Italové jedí hodně těstovin (pasta), většinou jako primo piatto [prímo pjáto], tedy první chod. Secondo piatto [sekondo pjáto] je pak maso. Nejčastěji telecí (vitello) nebo kuřecí (pollo). Nebo ryby (pesce [péše]) a mořské plody (frutti di mare). Ty se upravují buď na grilu (alla griglia [ala grílja]) nebo smažené (fritti [frity]). Jídlo zakončí dezert (dolce [dólče]), často vyrobený z některých italských sýrů (mascarpone [maskarpóne], ricotta [rikota]). Vraťme se na začátek oběda (pranzo [prántco]), který začíná s antipasto [antypásto] a skládá se ze zeleniny (verdure), sýrů (formaggio [formádžo]) a salámů (salame).

Bez pizzy by to nešlo

Pizza je nejrozšířenějším italským jídlem. Klasická kulatá pizza s tenkým těstem pochází z Neapole, i když o úplném původu pizzy se vedou dohady a přivlastnit by si ji chtěl kdekdo. V Neapoli se prodávala ve specializovaných pizzeriích již od 18. století., od konce 19. století se na ni začal přidávat sýr (mozzarella). V Itálii často narazíte i na pizzu krájenou na čtverce se silnějším těstem pocházející ze Sicílie.

Co se ještě může hodit

Focaccia [fokáča] - placatý (čato ochucený) bílý chléb
Panino [paníno] - houska
Ciabatta [čabata] - bílý sendvičový chléb
Frittata [fritáta] - omeleta
Parmiggiano [parmidžáno] - parmazán
Pecorino [pekoríno] - ovčí sýr
Prosciutto [prošúto] - šunka 
Pancetta [pančeta] - slanina
Funghi [fungi] - houby
Tartufo [tartúfo] - lanýž
Gamberi [gamberi] - krevety
Cozze [koce] - slávky
Pulpo [pulpo] - chobotnice
Calamari [kalamári] - olihně
Tonno [tono] - tuňák
Gelato [dželáto] - zmrzlina
Gnocchi [ňoky] - noky
Polpette [polpete] - karbanátky
Salsiccia [salzíča] - klobáska z vepřového masa

Zapijeme to vínem

Pochopitelně tím italským. Ta nejlepší jsou z Toskánska nebo Piemontu. Mají oficiální rozdělení dle kvality a její kontroly a každé italské víno je označené některou z uvedených zkratek.

VDT (vino da tavola) - nekontrolované stolní víno
IGT (indicazione geografica tipica) - nesplňuje parametry následujících kategorií, ale často jde o velmi kvalitní vína, která jenom (často záměrně) vybočují z některé kontrolované normy
DOC (Denominazione di origine controllata) - velmi kvalitní vína procházející přísnou kontrolou a splňující kritéria původu
DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) - nejpřísnější pravidla, jejichž kvalita není pouze kontrolována ale i garantována

Allora Buon appetito e Alla salute!

 

Miroslava Vobecká