/ Lékař /

Mýty o potravinách: Tlačenka jako výživa kloubů?

Mýty o potravinách: Tlačenka jako výživa kloubů?

Lékař

20. duben 2015

Tlačenka je prý zdravá na klouby a lze ji považovat za chutnou kloubní výživu. Tyto mýty o potravinách se šíří e-mailovou poštou jako lavina. Obsahují částečně pravdivé informace, které jsou ovšem naroubované na informaci nepravdivou.

Z e-mailové zprávy: TLAČENKA. Samozřejmě, že je tlačenka pro zdraví blahodárná. Hlavně ta domácí poctivá.  Obsahuje totiž želatinu, a ta je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Systém je  prostý:  to, co se  vyvaří z prasečích kloubů, kostí i kůže, se pozitivně  podepíše do našeho organismu. A máte snad dojem, že prase vypadá  nezdravě?  Kolagenu se někdy též říká  »elixír mládí«. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je také ve sklivci a v bělmě oka.   

Ano, e-mailem se snadno šíří různé mýty. Tak si povíme, jak to vlastně je s kolagenem a kloubní výživou, která se stala užitečným doplňkem stravy v péči o namáhané klouby.

Kolagen je dominantní bílkovinou těl savců, tvoří 30 % všech tělních bílkovin. Najdeme jej v kostech, chrupavkách, šlachách, vazech, povázkách, cévách, kůži, sklivci, bělmě. Díky kolagenu, který je v přírodní podobě ve studené vodě nerozpustný, jsou naše těla strukturovaná a pevná, přestože je ze 70 % tvoří voda. Kolagen je odborníky na výživu považován za neplnohodnotnou bílkovinu, tzn. bílkovinu neobsahující esenciální aminokyseliny. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které si organismus sám neumí vyrobit a které je tedy třeba dodávat potravou.

V posledních dvaceti letech se však rozšiřuje používání kolagenních doplňků stravy jako kloubní výživy, která vyživuje pojivové tkáně pohybového aparátu. Kolagen je bílkovina, která v lidském organismu tvoří asi třetinu veškerých bílkovin, tedy bílkovina v lidském těle dominantní. Původně se myslelo, že se jedná o jednu bílkovinu, nyní však je známo alespoň 29 typů kolagenu. Liší se od sebe jednak primární strukturou, tj. sledem aminokyselin v bílkovinném řetězci a dále pak v koncových oblastech, tvořených tzv. globulární strukturou vypadající jako korálek zavěšený na lanku. V různých tkáních je zastoupení různých typů kolagenu různé, ale z hlediska výživy pojivových tkání kloubů a pohybového aparátu jsou důležité majoritní kolageny typu I a III, které se nacházejí v kostech a kůži.

 

Celý článek naleznete zde – Mýty o potravinách: Tlačenka jako výživa kloubů

Ing. Kateřina Dušková